Koristni nasveti

Zaščita in dekoracija lesenih površin

Lesene površine nam dajejo občutek naravnosti, harmonije in domačnosti. Zaradi svoje pristne narave ima les unikatne zakonitosti, ki jih moramo pri obdelavi in postavitvi upoštevati. Za zaščito in dekoracijo lesa je na voljo veliko različnih premaznih sredstev. Kateri premaz bomo izbrali je odvisno od želenega izgleda in pogojev izpostavitve (gorski predel, predel ob morju, urbano naselje …).

Zaščita lesa

Za trajno obstojnost in lep izgled, je pravilna zaščita lesenih površin nepogrešljiva. Ko les ščitimo prvič, se splača še posebej potruditi, saj s tem naredimo dober temelj nadaljnjim obdelavam.


Nove lesene površine najprej globinsko zaščitimo – za to ponudniki premazov priporočamo uporabo impregnacije, ki prodre globoko v les in ga ščiti pred modrenjem, plesnijo, lesno gobo in insekti.
Nadaljnja obdelava je odvisna od naših želja glede končnega izgleda. Lahko se odločimo za uporabo lazurnega premaza (je transparentni premaz, ki omogoča, da naravna tekstura lesa ostane vidna) ali pokrivnega premaza (premaz teksturo lesa popolnoma prekrije). Odločitev je odvisna izključno od naših želja po izgledu, saj premazi iz obeh skupin nudijo zadostno zaščito pred mogočimi zunanjimi vplivi. Za dosego tega pa se moramo držati navodil proizvajalcev, saj si premazi med seboj niso enaki in zahtevajo lastne postopke dela.

Trajna zaščita in izgled lesa


Trajno zaščito in lep izgled je mogoče doseči le z rednim pregledovanjem in obnavljanjem premaza. To še posebej velja za lesene površine, ki se nahajajo zunaj in so tako še toliko bolj izpostavljene škodljivim vplivom (sonce, dež …). Podrobnejši pregled premaza se v grobem priporoča na vsaki dve leti, seveda tudi pogostejše pregledovanje ne škodi. Enostaven pokazatelj, da je premaz nujno obnoviti je ta, da se voda ne zadrži na površini, ampak pronica v les. To posledično pomeni, da se je barvni film predrl in ne nudi več prave zaščite – sledi propadanje lesa.

 

 

Kako izbrati primerno kljuko za vaša vrata

 

Odločitev in nakup novih kljuk je običajno opravilo storjeno v naglici in brez posebnega premisleka. Ljudje v veliki večini namreč ne polagajo posebne pozornosti izbiri kljuk, ampak jih navadno kupijo na hitro, spotoma, predvsem zaradi potrebe, in ne estetskega vidika. Kljuke so zato v večini stanovanj in hiš izbrane povsem brez posebnega slogovnega preudarka in nikakor ne predstavljajo modnega viška notranje opreme.

Seveda obstajajo tudi izjeme in domovi, kjer na vratih lahko občudujemo skrbno izbrane, slogovno usklajene kljuke, ki naredijo vrata in prostor povsem drugačna. Pri opremljanju svojega doma torej lahko posegamo po cenovno najugodnejših in povsem povprečnih kljukah, lahko pa se odločimo za nekoliko dražje, a bolj edinstvene kljuke, ki bodo spremenile tudi sam izgled vrat. Nikakor se namreč ne skladajo na primer v nekoliko starinskem slogu opremljeni prostori z recimo kljukami srebrne barve in ravnih, nekoliko modernističnih linij. Dodatke oziroma pripomoček, kakršen je kljuka, namreč še kako vpliva na izgled prostora. Čeprav se tega pogosto ne zavedamo, so kljuke, sploh na vhodnih vratih, za ljudi, ki nas obiščejo prvi stik z našim domom.

Tako že kljuka nekaj pove o nas samih in o odnosu do malenkosti in dodatkov, kakršne so kljuke. Pri izbiri primerne kljuke za vaš dom, je potrebno barvo in obliko le te najprej nujno uskladiti z vrati, na katere jo želimo namestiti. V drugem planu pa je nujno, da jo uskladimo tudi s prostorom in slogom pohištva v njem. Primerno izbrana kljuka lahko vaš dom zares naredi še lepši.

 

KOMARNIKI

Poletje je čas, ko na plan pridejo različne žuželke in insekti. Muhe, komarji, sršeni, ose, čebele in kobilice so lahko izjemno nadležni, še posebej če najdejo pot do vašega doma. S trajno namestitvijo komarnikov lahko na naraven in povsem neinvenziven način preprečite njihov vstop v dom. Niso pa uporabni samo kot zaščita pred žuželkami, saj so veliko bolj vsestranski.

 

Osnovna funkcija komarnikov je zaščita pred vdorom insektov v notranje prostore. Čeprav jih v tujini poznajo že več desetletij, so se pri nas začeli uveljavljati in prodajati šele pred nekaj leti. Poleg tega, da preprečujejo vstop majhnih živali v prostor, imajo komarniki še vrsto drugih uporabnih funkcij, ki lajšajo bivanje in vzdrževanje prostorov.

KATERI KOMARNIK JE PRIMEREN ZA VAS

Na trgu je mogoče dobiti več različnih vrst komarnikov . Izbira je odvisna od tipa oken in tega, kaj želite z njimi doseči. Prevladujejo rolo, plise, drsni, in fiksni komarniki. Rolo komarniki se prilagodijo glede na potrebo.

 

Rolo komarnike namestite podobno kot rolete. Nad okno postavite rolo omarico, ki deluje kot zaščita mreže pred neugodnimi vremenskimi vplivi. Ker jih navijate, jih je med neuporabo najlažje skriti, kar pomeni, da ne bodo kazili pogleda na vaša okna. Sistem rolo komarnikov vključuje tudi zaščito, ki zagotavlja stabilnost mreže ob vetrnem vremenu. Tako kot rolete imajo rolo komarniki vgrajeno zavoro, ki obvaruje mrežo ob navijanju in zavijanju.

Plise komarniki so sestavljeni iz nagubane harmonične mreže, ki se ob neuporabi stisne ob strani, zato so takšni komarniki odlična izbira za tiste, ki nimajo veliko zunanjega prostora. Še posebej so priljubljeni za namestitev na balkonska vrata.

Drsni komarniki so bolj kot za zaščito oken primerni za zaščito prehodov, vhoda v hišo, balkonov in teras. Za namestitev tega tipa komarnika morate imeti na vsaki strani vrat dovolj prostora za premikanje komarnika levo ali desno.

 

Fiksni komarniki so primerni za tista okna, ki jih ne odpirate pogosto, torej niste odvisni od okenske funkcionalnosti. Te komarnike najpogosteje nameščamo na straniščna in kopalniška okna. Ker gre za trajnejšo namestitev, je njihov videz nevpadljiv in ne kvari celotne podobe vašega doma. Fiksne komarnike lahko kot cenejšo alternativo izdelate tudi sami. Kako izkoristiti visoke omare

Današnje omare so večinoma izdelane od tal do stropa ,zato so zgornji prostori težje dosegljivi.To običajno rešujemo z poteznimi mehanizmi,ki jih enostavno pritrdimo na stranico.Z posebno ročko potegnemo mehanizem k sebi ,tako ,da lahko do oblačil dostopamo s stojne višine.

Kako pravilno izmerimo cilindrični vložek

Za izdelavo Cilindričnega vložka sta skoraj vedno potrebni 2 dimenziji: 

Dimenzija zunanjega dela (A) To je del ki je na zunanje strani vrat. Pomembno je da pri merjenju upoštevamo tudi debelino zunanjega ščita, oziroma dodatnih zaščit na vratih. Dolžina cilindričnega vložka ne sme biti daljša od skupne širine zunanjega dela vrat. Vlom preprečimo oziroma ga otežimo ,če je vložek poravnan z ščitom zunanje kljuke. 

Dimenzija Notranjega dela (B) To je del na notranji strani vrat (v prostoru). Na notranji strani imamo lahko namesto zaklepanja s ključem .Druga možnost je gumb pri katerme z notra nje strani ni treba odpirati z ključem. Gumb na dimenzijo cilindričnega vložka ne vpliva in ga ne merimo.

Cilindrični vložek izmerimo tako da pri odprtih (gledamo jih bočno) pomerimo od sredine vijaka do skrajne točke vrat (oziroma varnostnega ščita).

Če smo cilindrični vložek vzeli iz vrat ga pomerimo na podoben način. In sicer od sredine cilindričnega vložka (luknja za vijak) na obe strani.

Obstojajo tudi polovični cilindrični vložki pri katerih merimo samo zunanjo A mero.

Pritjevanje v steno z pomočjo kemičnega sidranja

Material, o katerem bomo imeli, ima veliko imen: injekcijska masa, tekoči moznik, sidro, itd. Najpogosteje uporabljamo izraz "kemično sidro". Pojavil se je relativno pozno, vendar je hitro postal priljubljen zaradi širjenja poroznih zidnih materialov.Dejstvo je, da je kemično sidro optimalna in včasih tudi edina rešitev, ko morate pritrditi gradbeni element ali težek kos pohištva na steno porozne opeke ali gaziranega betona.Je dvokomponentna sintetična smola, ki je namenjena za povezavo kovinskih sponk z osnovnim materialom.

Načelo njegovega delovanja je naslednje.

Prvič, v steni je izvrtana luknja, očiščena je pred prahom (s pomočjo vode ali miniaturne krtače), potem se lepilna masa stisne v notranjost in vstavi pritrdilni element.Tam se kemična sestava strdi, prodira v vse praznine in tvori monolitno spojino. Pripomoček, ki je pritrjen na tak način, je mogoč le s koščkom stene.Vsi kemični sidri vključujejo sintetično smolo in trdilec, ki ga je treba kombinirati, da se pojavi kemijska reakcija,medtem ko se izvaja mešanje . Prvi so precej veliki vložek, sestavljen iz dveh posod z različnimi kompozicijami, ki pri iztiskanju dajo statični mešalnik.Takšno sidro lahko večkrat uporabimo, dokler ne izteče lepilna masa. V ampulnih siderah sta obe komponenti ločeni, vendar sta v isti stekleni ampule, ločeni s tanko pregrado.

Čas sušenja kemičnega sidra se spreminja od 60 do minut 300, odvisno od formule lepila in podnebnih pogojev, v katerih se opravlja delo. Dokler se masa ne zgosti, se lahko nastavi položaj kovinske palice, kar ni dovoljeno s konvencionalnimi mehanskimi sidri.

 2. Razlika med pritrdilnimi elementi:

Levo: razširitveni plastični čep

1. Samo navojne povezave
2. Izguba nosilnosti, ko je material uničen
3. Kliniranje samo na kontaktnih točkah

Desno: kemično sidro

1. Namestitev v odprtine katere koli oblike
2. Priključek, enak osnovni material
3. Pritrditev po celotnem kontaktnem območju

Predali z mehkim zapiranjem

Še tako enostaven predal lahko postane sodoben z uporabo sistema za mehko zapiranje ,ki je enostaven in hiter za montažo iz vas pa naredi pavega mojsta.Sistemi Titus so prava rešitev.  

https://www.youtube.com/watch?v=U3aS2r6KC6k

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?