Kaj je kovičenje in katere vrste kovičenja poznamo?

Kovičenje je tehnološko napreden postopek preoblikovanja, ki se uporablja v različnih industrijskih panogah.

Kovičenje poteka tako, da dva ali več posameznih delov z uporabo zakovice spojimo med seboj. V osnovi ločimo dve vrsti kovičenja-hladno in vroče kovičenje.

Hladno kovičenje je primerno za jeklene ter neželezne zakovice s premerom nad 10 mm. Vroče kovičenje pa uporabljamo za jeklene kovice, katerih premer je manjši od 10 mm.

 

Prednosti kovičenja so v tem, da se z uporabo tega postopka spajanja različnih materialov izognemo temperaturnim vplivom, ki lahko nastanejo pri drugih oblikah spajanja, naprimer pri varjenju.

 

Tudi vrste zakovic se razlikujejo po obliki, velikosti in načinu uporabe. Ločimo jih tudi med polnimi, polvotlimi in stopničastimi kovicami.

Vsekakor pa polne zakovice prenesejo največje obremenitve. Uporabljamo jih za različne namene (stavbne elemente, sestavljanje pohištva in dekorativne namene). 

Polvotle kovice so podobne polnim zakovicam, razlikujejo se po luknji na spodnjem  delu vrata. Zaradi luknje prenašajo nekoliko manjše obremenitve kot polne kovice.

Res pa je, da je kovičenje s polvotlimi kovicami nekoliko enostavnejše.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?