Gal4

Kaj upoštevati pri barvanju lesa?

  • DATUM: 13.08.2019

Po drugi strani pa lesovi, ki imajo gostejšo strukturo in so bolj mastni ne potrebujejo toliko nege. Glavnina teh lesov predstavlja sibirski macesen, teak ...Te vrste lesa potrebujejo bolj dekorativno zaščito.

Lesene izdelke je smotrno zaščiti s premazi za les v obbdobju med 3 do 5 let. Z leti barvna struktura bledi še posebej na mestih kjer je močno izpostavljena UV žarčenju. Lakirane površine pa se rade luščijo. Posebej občutljiv je les, ki je premazan v temnejših barvah. Pomembna je dobra priprava za zaščito lesa.

Osnovna in brezbarvna zaščita za les, ki uničuje lesne razjedalce ter preprečuje nadaljnje propadanje lesne strukture. Osnovna zaščita in priprava lesenih površin je nujna za dobro barvanje lesa. Osnovni oziroma temeljni premaz odlično prodira v les, poleg tega pa je brezbarven in v roku približno ure pripravljena za nadaljno obdelavo. Po predpripravi les začnemo barvati z osnovno barvo. Končni sloj se običajno zaključi z barvo, ki vsebuje lak. Investicija v zaščito lesa je majhna glede na škodo, ki je povzročena, če se les ne začiti tako kot je treba. Z premazi za les BONDEX bo les vrhunsko zaščiten.

V trendu so obdelave z naravnimi olji vendar je to odvisno tudi od vrste lesa. Oljenje je primerno za lesove v zaprtih prostorih. V zunanjih prostorih se v glavnem za terase, fasade uporablja gostejši les kateri je primeren za zunanjo uporabo. Za terase in fasade se uporablja les, ki ima gosto in mastno strukturo zato ga ni obvezno oljiti. Največkrat se terase, fasade oljijo zaradi videza ne toliko zaradi potrebe. Les, ki je bil oljen in je zaradi oksidacije postal temen zahteva kar nekaj dela, da dobi zopet naraven videz. Obdelati ga je potrebno z posebnimi premazi ter sprati pod pritiskom s tlačnim čistilcem. V zadnjem času so se na trgu pojavile prekrivne barve za les, ki v različnih barvnih odtenkih povečujejo barvni spekter. Pri tem lahko ohranjajo strukturo lesa ali pa jo v celoti prekrijejo. Barve so izdelane tako, da omogočajo dihanje lesa ter s tem podaljšujejo le temu življejnsko dobo.


Ne pozabite ,da je za užitek pri delu potrebno tudi dobro orodje. Zato potrebujete kvalitetne čopiče, ter ostali pribor, ki je potreben za dober zaključek.      


Poleg lesa je tudi kovina potrebna zaščite. Kovina je kot les izpostavljena vremenskim pogojem.To povzroča korozijo in posledično propadanje kovine. Vendar se lahko da z malo truda to urediti na zelo eleganten način. Poleg osnovne barve oziroma temeljne, ki zaščiti kovino vendar sama ni zadostna je potrebno pobarvati kovino z zaključno barvo. Zaradi potreb trga so se začele pojavljati tudi barve za kovino, ki jih nanašate na golo površino in opravljajo funkcijo osnovne kot končne zaščite.

Kategorije:

Potrebujete pomoč? Kontaktirajte nas

Naša podporna služba vam je na voljo na telefonski številki + 01 / 723 00 20 od 9h do 16h ure.

Lahko pa se obrnete na našo podporo preko spletne pošte info@tehmax.si

Enovice, da boš vedno prvi!

Bodite vedno prvi ki bodo izvedeli o novostih, ekskluzivnih ponudbah in akcjah!

Mnenja naših strank

"Super trgovina, kjer najdeš izdelke katere ne dobiš drugje"