Kako pravilno uporabljati poliuretansko peno?

Podlage morajo biti čiste, brez prahu, maščob in drugih nečistoč.

Montažna pena

 

Podlage morajo biti čiste, brez prahu, maščob in drugih nečistoč. Suhe in porozne podlage navlažimo z vodo. Vsebina doze mora imeti sobno temperaturo. Če je hladnejša, jo damo v toplo vodo (max. T= 40 °C) za ca. 20 min. Pred uporabo dozo ca. 20-krat pretresemo z ventilom obrnjenim navzdol. Odstranimo zaščitni pokrov ter pričvrstimo nastavek s cevko. Dozo obrnemo z ventilom navzdol in s pritiskom na ventil aktiviramo peno. Odprtino zapolnimo le delno, ker pena naraste 2 do 3 krat. Če zapolnjujemo odprtino večjo od 5 cm, delamo v plasteh.

Drugo plast nanesemo takrat, ko je prva utrjena. Utrjevanje lahko pospešimo tako, da peno poškropimo z vodo. Ko je pena utrjena, jo obrežemo z ostrim nožem in lahko pričnemo s končnimi deli - prekrijemo z ometom, prelepimo, prebarvamo ... Če ne porabimo cele doze, ventil očistimo s čistilom ali acetonom.

Utrjeno peno lahko odstranimo s čistilom ali mehansko.

 

Pištolska penaPodlage morajo biti čiste, brez prahu, maščob in drugih nečistoč. Suhe in porozne podlage navlažimo z vodo. Vsebina doze mora imeti sobno temperaturo. Če je hladnejša, jo damo v toplo vodo (max. T= 40 °C) za ca. 20 minut.

Dozo z ventilom, obrnjenim navzdol, pred uporabo dobro pretresemo, privijemo na pištolo in pritisnemo na petelin (ca. 2 sekundi), da se pištola napolni s peno. Pri delu mora biti doza vedno obrnjena navzdol. S pritiskom na petelin se sproži iztok pene. Želeno količino pene na izhodu nastavimo z nastavljivim vijakom na zadnji strani pištole.

Pri menjavi doze novo dozo dobro pretresemo, prazno dozo odstranimo in jo takoj zamenjamo z novo, sicer lahko pride do utrditve pene v adapterju. Utrjeno peno na šobi pištole odstranimo mehansko. Pri krajših prekinitvah dela pustimo dozo privito na pištoli s tem, da privijemo vijak na zadnji strani pištole. Pri daljših prekinitvah dela pa pištolo očistimo s čistilom. Pri delu moramo upoštevati, da pena po nanosu naraste 30 - 50 %.

Če zapolnjujemo odprtino večjo od 5 cm, delamo v plasteh. Drugo plast nanesemo takrat, ko je prva utrjena.

Utrjevanje lahko pospešimo tako, da peno poškropimo z vodo. Ko je pena utrjena jo obrežemo z ostrim nožem in lahko pričnemo s končnimi deli - prekrijemo z ometom, prelepimo, prebarvamo, itd. Če ne porabimo cele doze ventil očistimo s čistilom. Utrjeno peno lahko odstranimo s čistilom ali mehansko.

 

Kako pravilno skladiščimo poliuretansko peno?

 

 • skladiščimo jo v suhem prostoru (+ 5 °C  do + 30 °C), v originalni embalaži,

 • doze se ne smemo skladiščiti v bližini virov vžiga,

 • da ne bi prišlo do poškodbe ventila, je potrebno dozo skladiščiti v pokončni legi.i

 

  SOUDAL PURPEN ZIMSKI 750 ML
  Enokomponentna poliuretanska pena.
  Cena z DDV:
  4,28 €
  PIŠTOLA ZA PURPEN KOVINS. MVA1
  Pištola za purpen kovinska profesional.
  Cena z DDV:
  29,94 €

  Eno od opravil, ki se jih pogosto lotevamo sami, je barvanje oziroma zaščita lesenih in kovinskih površin.

  Eno od opravil, ki se jih pogosto lotevamo sami, je barvanje oziroma zaščita lesenih in kovinskih površin.

  Ko pomislimo na suhomontažne stene, pomislimo tudi, ali bomo lahko sploh kaj nanje obesili, bo zdržala težo televizorja, ki tehta ne več kot pet, največ deset kilogramov?

  Ko pomislimo na suhomontažne stene, pomislimo tudi, ali bomo lahko sploh kaj nanje obesili, bo zdržala težo televizorja, ki tehta ne več kot pet, največ deset kilogramov?

   

  Piškotki za analitiko
  Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
  Piškotki za družabna omrežja
  Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
  Piškotki za komunikacijo na strani
  Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
  Piškotki za oglaševanje
  So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
  Kaj so piškotki?